Ronaldo’s vader is een tragedie: oorlog in Afrika, alcoholisme en vroege dood. De zoon begreep hem niet: “Ik wilde nog een vader”

Ronaldo’s vader diende in Angola: hij verhongerde, dronk bier in plaats van water en zat vast in een moeras voor de nacht

In 1974 vloog Jose Aveiro naar Afrika en nam een ​​oude trein naar het dorp Mossuma aan de grens met Zambia. Daar bracht hij meer dan een jaar door en viel hij onder de finale van het militaire conflict in Angola, dat vocht voor onafhankelijkheid, won en ophield een kolonie van Portugal te zijn.

 

Aveiro keek samen met een stroom soldaten uit Madeira naar de overdracht van de macht aan de rebellen, escorteerde foodtrucks en brak stakingen uit.

 

De soldaten leden aan malaria en herstelden wekenlang van koorts. Het voedsel dat hun werd bezorgd, rotte in de hitte, dus de honger groeide, en voor de lunch waren er maar een paar stukjes brood.

 

Aveiro diende in het derde bedrijf, dat in lange barakken met metalen daken woonde. Om vlees te eten, jaagden de soldaten en maakten ze steaks.

 

 

Op een keer kwam Aveiro met de auto vast te zitten in een moeras en bracht de nacht zo door – onder het gehuil van de savanne. Terwijl een soldaat hulp zocht, rookten anderen zenuwachtig en wachtten op de dageraad. Alberto Martins kende Aveiro van kinds af aan en kwam met hem in de oorlog in Afrika terecht.

 

Een keer per maand vloog er een helikopter naar hen toe, die brieven van huis nam en gaf. Dit verwaterde het vezelige leven: “We speelden voetbal en kaarten, zongen en rookten van tijd tot tijd een joint. Er was niets te doen. We hebben zojuist de apparatuur teruggebracht, vernietigd en de granaten vernietigd. ”

 

Het enige gemak was de koelkast waarin de soldaten hun bier bewaarden. Medewerker José Manuel Coelu beschreef de omstandigheden: “Het was zo heet dat het water altijd warm was en de dorst niet doodde. Het bier was onze beste vriend. We hadden een Angolees bier “Cook”.

 

Water uit de rivier werd naar het reservoir gevoerd, maar niet verwerkt, dus we hebben het niet gedronken. In plaats daarvan bier. Er is ons verteld dat water problemen kan veroorzaken. Het werd gebruikt om te wassen, koken en de was te doen. ”

 

Na de oorlog – armoede en alcoholisme. Onder deze omstandigheden verscheen Ronaldo, hoewel zijn moeder aan een abortus dacht

 

De oorlog in Afrika putte de Portugese begroting uit – in 1975 keerde Aveiro terug naar de armoede en herbouwde hij niet na zijn dienst. Op Madeira werkte hij als tuinman en beheerder bij een voetbalclub, waar hij verantwoordelijk was voor het netjes houden van de kleedkamer en het onderhouden van de uitrusting. Maar ik bracht de meeste tijd door in een nabijgelegen pub.

 

Coelu legde uit: “Er waren geen banen beschikbaar. We waren in de steek gelaten. De oorlogsveteranen hadden geen geld en geen werk. Als ik Ronaldo zie, herinner ik me natuurlijk zijn vader: hij had problemen en hij had niets te eten, dus dronk hij vaak. Vrienden kochten drankjes voor hem omdat hij geen geld had. Hij at slecht. ”

 

Op 12-jarige leeftijd verhuisde Cristiano Ronaldo naar Lissabon en tekende bij Sporting, maar begon te voetballen bij de Andorinha-club, waar zijn vader werkte. Barrosh Sousa, die eerder voor Nacional had gespeeld, speelde op dezelfde plaats.

 

Jose Aveiro raakte bevriend met Sousa en nodigde hem uit om de peetvader van Cristiano Ronaldo te worden. Sousa was het daarmee eens, maar samen met Aveiro was hij door de wedstrijd te laat voor de doop.

 

‘Andorinha speelde die dag in Ribeira Brava, dus Jose en ik gingen daarheen,’ zei Sousa.
– We kwamen veel later bij de doop aan – zo laat dat de priester hem niet wilde dopen. We overtuigden de priester om hem te dopen, en het werkte. Het is grappig dat alles klaar was voor de start, en we waren er niet. Het is niet goed gelukt. ”

 

Cristiano Ronaldo is een ongepland kind en de jongste in het gezin van Jose en Dolores Aveiro. Hij heeft een broer en twee zussen. Vader behandelde moeder grof, dronk en bracht het gezinsbudget nauwelijks in evenwicht.

 

Dolores Aveiro dacht aan abortus en herinnerde zich haar man: „Hij was bijna elke dag dronken. Ik heb hem nooit helemaal gekend. Ik zou graag willen dat hij meer in de buurt is. Hij heeft nooit kinderen mishandeld, maar ik was zijn slachtoffer. ”

 

Aveiro verkocht T-shirts van Manchester United voor alcoholgeld. Tegenwoordig hangt zijn portret in het ouderlijk huis van Cristiano

Ronaldo stuurde zijn vader voor behandeling naar Engeland, maar dit hielp niet. Hij verkocht Manchester United-truien om geld te krijgen voor drank, maar zei altijd dat zijn zoon het spel zou omdraaien. De entourage grinnikte en noemde hem een ​​dwaas, maar Aveiro wist: “Mijn zoon wordt de beste voetballer ter wereld.”

 

Hij stierf in Londen aan leverfalen op 52-jarige leeftijd en zag zijn zoon niet het Europees kampioenschap, de Champions League en vijf Ballon d’Or winnen. Ronaldo is bedroefd: “Mijn vader was altijd in een goed humeur, hij hield van voetbal. Het is een beetje triest, want als hij zou kunnen genieten en zien wat ik heb bereikt, zou het een succes in zijn leven zijn. Ik weet zeker dat hij van bovenaf naar me kijkt. ”

 

 

Bij Ronaldo’s huis hangt een ingelijst portret van zijn vader, waarna hij met zijn kinderen op de foto staat. Zuster Elma schrijft elk jaar berichten naar haar vader op Instagram, en zus Katya maakte familiekunst in het restaurant, waar hij achter de familie staat. Zijn afwezigheid is een tragedie en kracht voor Ronaldo, die zich zijn vader in fragmenten herinnert: “Je zult altijd bij ons zijn.”

De Association of European Sports Publications heeft het symbolische team van de nationale kampioenschappen van het continent voor januari bepaald.
Geweldige feiten over Diego Maradona die je waarschijnlijk niet kende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *