Erling Haaland

Noorwegen krijgt voor het eerst de kans om iets te laten zien op het WK. Dus waarom boycotten haar clubs het WK?

Noorwegen had lange tijd niet gehoopt op het WK te komen, en over twee weken gaat het naar Gibraltar – en een echte kans om de laatste fase van het meest prestigieuze toernooi ter wereld te halen.

 

De selectie wordt vertegenwoordigd door een nieuwe jongere generatie, geleid door de supergetalenteerde aanvaller Erling Holland. Een speler van zijn kaliber is in staat om het nationale team voor het eerst sinds 1998 buiten de kwalificatiefase te duwen. Alles is goed, de vooruitzichten zijn rooskleurig. Dus waarom komen clubs in opstand?

 

Nu in Noorwegen wordt luider en luider geroepen om het toernooi, dat in 2022 in Qatar wordt gehouden, te boycotten. De eerste die hun woord invoerde was “Tromsø”, dat net was teruggekeerd naar de hoogste divisie. Hij was het die begon te klagen over de “corruptie en slavenpraktijken” in Qatar. Samenvattend merkten de vertegenwoordigers van de club op dat deelname aan een dergelijk evenement gewoon “onaanvaardbaar” is. En binnen 24 uur sloten zich nog drie Eliteserien-clubs aan bij de “guys” – “Odd”, “Stromsgodset” en “Viking”.

 

Het protest is nog maar net begonnen en de schaal is klein, maar het heeft gewoon geen precedent. Noorwegen verkondigt luid en trots aan het hele continent dat het onmogelijk is om aan de wil van de FIFA toe te geven. Dat je niet naar Qatar kunt gaan. Waar zal dit toe leiden?

 

Tom Hegley, ex-verdediger van Noorwegen en bestuurslid van Tromsø, was een van degenen die het allemaal begonnen. “Sommige normen zullen de voetbalwereld niet verstoren. De FIFA moet nadenken over de ethische normen die zij zal volgen, ”zei hij.

 

“Het is niet alleen een sport”, herhaalt Trond Haukwick, president van Odda. “We hebben het over de ziel van voetbal.”

10 feiten over FIFA
Manchester City heeft Kevin De Bruyne een verbeterd bod gedaan op een nieuw contract

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *