In het midden van de 17e eeuw woedde in Engeland een burgeroorlog. Aan de zijde van Karel I vecht Rupert van de Palts tegen het parlement – een graaf die in Bohemen werd geboren, aan de zijde van de Nederlandse rebellen tegen Spanje vocht, maar een belangrijke militaire leider in Engeland werd – vertrouwde de koning hem zelfs toe om de cavalerie te besturen.
Ooit was Rupert zich aan het voorbereiden om Liverpool Castle over te nemen. Hij ging de heuvel op, keek de stad rond en zei tevreden: “Ja, dit is een kraaiennest. Elke groep kinderen kan hem vangen. ” Rupert vecht drie weken hard, verliest vijftienhonderd soldaten en geeft toe dat hij verslagen is.
Charles I verliest de oorlog vijf jaar later eindelijk en wordt na het proces geëxecuteerd. En Rupert zwerft door Europa en zelfs 11 jaar na de executie van de koning keert hij weer terug om voor de Britten te vechten. Maar de herinnering aan hem bleef op diezelfde heuvel.
In 1787 werd daar een strafcel voor gevangenen gebouwd. Het meest typische gebouw uit die tijd, dat in bijna elk dorp stond. Agenten brachten kruimeldieven en dronkaards daarheen. Meestal brachten ze daar de nacht door, en ’s ochtends werd een rechtbank aangesteld die onmiddellijk een straf oplegde: vuilnis opruimen, sloten opruimen, riolen doorbreken.
Maar vandaag zijn er nog maar twee van dergelijke gebouwen in Liverpool. En een daarvan is de Rupert Palatinate Tower.
De toren verscheen aan het einde van het seizoen 1937/1938 op de Everton-top. Clubwoordvoerder Theo Kelly (hij zal hem na de oorlog coachen) denkt na over de teamsymbolen. Hij koos resoluut voor de kleur blauw, maar er is iets anders nodig. Kelly rekt vier maanden lang zijn hersens en herinnert zich dan Rupert’s Tower – dit is een ongewoon en gedenkwaardig symbool van de stad. Hij plaatst haar en lauweren op het wapen van de club.
Everton veranderde zijn logo verschillende keren, maar verliet altijd de toren. En in 2013 toonde hij een nieuw embleem – daarop lijkt de toren van Rupert helemaal niet op elkaar. Fans worden boos, schrijven petities en de leider van de fan noemt het logo “belachelijk en clownesk”. Everton verontschuldigt zich en vraagt geduld voor het seizoen – het uniform met het nieuwe logo is al klaar, volgend seizoen keren we terug naar het normale embleem.
En Everton zorgt voor de toren. In 1997 kende de club bijvoorbeeld 15 duizend pond uit voor de wederopbouw. En in 2014 installeerde hij de verlichting – soms gloeit de toren blauw.