Benrahma

De duurste transfer in de winter is slechts 23 miljoen. De pandemie heeft de markt doen instorten

De wintertransferwindow in Europa is traditioneel een bijkomstigheid. Clubs komen vooral op de markt wanneer ze om een ​​of andere reden dringend een verzakte positie moeten sluiten, bijvoorbeeld vanwege een blessure.

Of, laten we zeggen, het team is onderweg, het is noodzakelijk om zichzelf koste wat het kost te redden en de eigenaar haalt een chequeboek tevoorschijn. Of je moet de clip een beetje uitklappen om in de top 4 te blijven. Over het algemeen worden de taken uitsluitend tactisch opgelost, de hele strategie blijft voor de zomer.

Natuurlijk worden er in de winter een of twee spraakmakende deals gesloten en soms gebeuren er echte bommen. Tien jaar geleden blies Chelsea de markt op de laatste dag van het winterraam op met een aankoop van Fernando Torres bij Liverpool.

Of, laten we zeggen, drie jaar geleden gaven de Reds Philippe Coutinho voor bijna anderhalfhonderd miljoen aan Barcelona. Het is veelzeggend dat beide deals meestal voorkomen in de lijsten met de meest mislukte transfers, hoewel in het geval van de Spanjaard misschien niet alles zo eenvoudig is.

Natuurlijk zijn er altijd tegengestelde voorbeelden. Door Coutinho op te geven, nam Liverpool Virgil van Dyck over. En Manchester United kocht een jaar geleden Bruna Fernandes van Sporting, die meteen de onbetwiste kopman van de ploeg werd.

Toegegeven, Manchester United leidde de Portugees lange tijd, en hij had in de zomer van 2019 op Old Trafford kunnen belanden, als het Britse management wat meegaander was. Het is trouwens veelbetekenend dat een andere spraakmakende overgang een jaar geleden – Christian Eriksen van Tottenham naar Inter – nog veel waarschijnlijker zal mislukken.

Dit jaar werden er echter nauwelijks enkele grote deals verwacht, laat staan ​​verhalen als de Coutinho-transfer. En zo bleek – januari 2021 bleek meer dan kalm te zijn. De redenen zijn duidelijk: de pandemie heeft de inkomsten van de industrie aanzienlijk doen dalen.

Volgens het onlangs uitgebrachte traditionele rapport van het bedrijf Deloitte zijn de inkomsten van de 20 meest winstgevende clubs van Europa bijvoorbeeld met 1,2 miljard euro gedaald. En tegen het einde van het seizoen 2020/21 wordt een nog grotere daling verwacht – het wordt volledig voor lege tribunes gehouden, wat clubs automatisch geld berooft van speeldagen en andere inkomsten met betrekking tot stadions.

Daarom is niemand nu bereid om geld in overboekingen te pompen. Het voorbeeld van Liverpool, dat lijdt aan blessures van centrale verdedigers, is indicatief – van Dijk en Joe Gomez werden in de herfst voor mei uitgeschakeld. Een jaar geleden hadden de Reds waarschijnlijk begin januari iemand anders gekocht, maar nu kwamen ze pas op de laatste dag op de markt, en dat komt grotendeels omdat ze voor de zomer ook Joel Matip waren kwijtgeraakt – er was gewoon geen keus .

Het resultaat is een huurovereenkomst van Schalke voor een miljoen Turk Ozan Kabak, gevolgd door de aankoop in de zomer en de overname van Ben Davis van Preston. Mee eens, heel bescheiden, ook al waren veel clubs, met name Milaan, geïnteresseerd in de 20-jarige Kabak.

De luchtmacht haalde indicatieve statistieken aan. Volgens Carteret Group gaven Premier League-clubs in januari 64 procent minder uit dan een jaar geleden. De uitgaven daalden 63 in Serie A, 71 in de Franse Ligue 1, 76 in de Bundesliga en een ongelooflijke 88 in La Liga.

De hoogste Spaanse divisie haalde niet eens de top 5 van meest bestede competities, achter Portugal met zijn FOC League. En daar kwam de helft van alle omzet voor rekening van Sporting, die voor 16 miljoen spits Paulinho van Braga kocht. Maar je kunt Lissabon begrijpen – na vele jaren van permanente crisis leiden ze het kampioenschap en hebben ze een reële kans om in de groepsfase van de Champions League te komen, en dat zal zijn vruchten afwerpen.

Manchester City heeft Kevin De Bruyne een verbeterd bod gedaan op een nieuw contract
Barcelona ontkent verantwoordelijkheid voor het lek nadat het rapport het recordcontract van $ 672 miljoen van Lionel Messi onthult

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *