Bij het winnen van zijn vierde NBA-titel legt LeBron James een all-time statement af

In februari 2002, toen middelbare scholier LeBron James in het nationale bewustzijn kwam en Sports Illustrated een coverstory publiceerde die hem “The Chosen One” noemde, wat zou een redelijk persoon zich kunnen voorstellen? Een ander jong atletisch fenomeen, bijvoorbeeld – met het potentieel om de hype te missen. Het was al vele malen in de sport voor LeBron gebeurd, en vele malen sinds: de niet te missen sporttiener die doorhaalde. In feite had Amerika’s belangrijkste atletische hype-fabriek, ESPN, nog meer verwachtingen van James in zijn laatste jaar, en reserveerde hij begeerde zendtijd voor zijn middelbare schoolgames.

 

Gezien de geschiedenis van atleten met een hoge fooi die tekortschieten, zouden weinigen waarschijnlijk wedden dat hij de eerste speler zou zijn die drie verschillende teams naar NBA-titels zou leiden, zoals LeBron zondagavond deed toen zijn Los Angeles Lakers de Miami Heat 106-93 stoomloegen in de kampioenschapsgame 6 van de NBA-finale. LeBron scoorde 28 punten, pakte 14 rebounds en gaf 10 assists. Kan nu worden beweerd dat dit atletische wonder uit Akron, Ohio een eerlijke aanspraak heeft op het onttronen van Michael Jordan als de grootste aller tijden?

“Ik speelde tegen Michael, en naar mijn mening is Michael de beste die ooit heeft gespeeld”, zegt voormalig NBA-speler Rex Chapman en NBA TV-analist. “Maar LeBron James, mijn god – als je wilt beweren dat hij dat is, mag je dat doen. En je klinkt niet gek. ”

 

Dit is wat niemand twintig jaar geleden kon zien aankomen: dat James 17 opeenvolgende seizoenen oogverblindende statistieken zou blijven verzamelen en in 10 NBA-finales zou spelen, terwijl hij tegelijkertijd films en tv-shows zou maken en een Hollywood-imperium zou willen opbouwen. Dat hij zijn eigen academische instelling zou openen in Akron – het soort plek dat hem nooit werd geboden toen hij opgroeide in een achtergesteld deel van zijn geboorteplaats – en dat hij kinderen van zijn I PROMISE-school op een Wheaties-doos zag staan.

Iets anders leek onmogelijk in 2002, toen het apolitieke atletenmodel van Jordanië nog steeds de norm was: dat James niet alleen ’s werelds beste basketbalspeler zou worden, maar dat hij zich ook zou ontpoppen als een van de meest prominente activisten in de sport. Dat hem zou worden verteld “zijn mond te houden en te dribbelen” door politieke experts die aanstoot nemen over het feit dat hij zijn mening deelt. Dat zijn uitspraken over politiegeweld zouden helpen het nationale discours vorm te geven. Dat hij verbaal zou sparren met de president van de Verenigde Staten.

 

Ondertussen blijft LeBron erdoor winnen.

Todd Boyd, hoogleraar ras en cultuur aan de University of Southern California, stelt dat James zich bij Muhammad Ali en Michael Jordan heeft aangesloten als de atleten van de afgelopen 60 jaar die de beste atletische prestaties ooit hebben gecombineerd met een transcendente culturele impact. Ali was een activist; De Nike-deals en productvelden van Jordan veranderden de sportactiviteiten; James combineert zakelijk inzicht en sociale betrokkenheid. James ‘vierde titel, in dit jaar van pandemisch lijden en wijdverbreide sociale onrust, aangewakkerd door een raciale afrekening, zal neerkomen als zijn belangrijkste.

 

“Je moet je voorstellen hoeveel mensen er waren, die zo blij zouden zijn geweest om LeBron plat op zijn gezicht te zien vallen”, zegt Boyd. “Dat heeft hij niet gedaan. En niet alleen deed hij dat niet, hij breidde zijn sport uit, en toen was hij in staat om van zichzelf een geweldige Amerikaan te maken die alles wat hij op het veld tot stand heeft gebracht gebruikt als een manier om andere aspecten van de samenleving af te dwingen. Mensen zouden klagen over atleten die hun platform bijna verspillen en hun middelen verspillen. LeBron heeft dat allemaal herschreven. ”

Deze Lakers-titel verdient op geen enkele manier een asterisk alleen omdat het NBA-naseizoen in ongebruikelijke omstandigheden werd betwist (in een bubbel, zonder reizen of fans tijdens playoff-series). De NBA speelde het grootste deel van het seizoen toen het in maart stopte – en de Lakers waren al elite. In een hele reeks playoff-wedstrijden hield James wereldspelers zoals Jimmy Butler in Miami en Nikola Jokić in Denver, James Harden en Russell Westrook in Houston en Damian Lillard in Portland van zich af. James heeft misschien zijn beste running mate ooit gehad, in Anthony Davis, een trefzekere Hall of Famer. Niemand op 18.10 ”zou in staat moeten zijn om de gracieuze dingen te doen die Davis op het basketbalveld doet.

 

Toch rennen de Lakers door LeBron James. Zijn Game 6-optreden sprak tot zijn grootheid: hij viel de hele nacht de rand aan, scoorde met gemak en demoraliseerde Miami in de vergetelheid.

 

“Hij is de koning”, zegt Boyd. “We kunnen teruggaan naar Shakespeare:‘ Ongemakkelijk ligt het hoofd dat een kroon draagt. ’Het is geen gemakkelijke taak. Het had gemakkelijk van zijn hoofd kunnen komen. Maar hij draagt ​​het, en hij draagt ​​het trots, met stijl en onderscheid. ”

 

En er is geen reden om te denken dat hij het binnenkort zal opgeven. James, 35, speelt een van de meest opwindende basketbal uit zijn carrière; hij leidde de NBA voor het eerst in assists met 10,2 per wedstrijd. De vreugde die hij vindt in het delen, heeft een generatie geïnspireerd.

 

De tiener die met een gevoel van verwondering naar de Sports Illustrated-camera staart, is nu wat meer verweerd. Het grijs in zijn baard is zichtbaar. Maar zijn glimlach op de overwinningsetappe op zondagavond toonde aan dat hij nog steeds die jeugdige geest had. Het diende als een herinnering, hoe ver hij is gekomen sinds die middelbare schooldagen; verder dan iemand ooit had kunnen denken.

De voetbalwereld rouwt om het overlijden van Paolo Rossi
De kosten voor het uitstellen van de Olympische Spelen in Tokio worden geschat op $ 2 miljard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *