FIFA logo

10 feiten over FIFA

Feit 1. Tot 1912 mochten doelmannen de bal in hun handen nemen op hun helft van het veld. Er waren gevallen waarin ze zelfs een doelpunt met hun handen scoorden. Vervolgens heeft de FIFA deze regel geannuleerd.

Feit 2. De FIFA heeft nu 208 leden, 3 meer dan het Internationaal Olympisch Comité en 16 meer dan de VN.

Feit 3. De Federatie werd gevormd door 8 landen: Nederland, Zwitserland, Denemarken, België, Frankrijk, Zweden, Spanje en Duitsland. Bovendien stuurden de Duitsers hun vertegenwoordiger niet naar de bijeenkomst, maar maakten ze per telegraaf bekend dat ze zich bij de vakbond wilden aansluiten. Zuid-Afrika werd het eerste niet-Europese lid van de vereniging.

Feit 4. De eerste 25 jaar bestond de organisatie uit slechts enkele vrijwilligers en had niet eens een eigen hoofdkantoor. Op dat moment werd er geen enkele wedstrijd onder zijn auspiciën gehouden. En de nationale teams betaalden een lidmaatschapsbijdrage van 50 Franse frank.

Feit 5. De belangrijkste tegenstander van de FIFA was de British Football Association, die geloofde dat het internationaal reguleren van voetbal het exclusieve voorrecht was van de Britten. De FIFA slaagde er pas na de Tweede Wereldoorlog in om vriendschap te sluiten met de Britten.

Feit 6. Gewoonlijk wordt Federation Internationale de Football Association in het Russisch vertaald als de Internationale Federatie van voetbalbonden. Deze vertaling is fout. Football Association is geen voetbalvereniging, maar “voetbalverenigingen” – zoals voetbal in het begin van de vorige eeuw werd genoemd, om het te onderscheiden van rugby, dat voorheen simpelweg voetbal heette. Daarom moet de juiste vertaling worden beschouwd als “Internationale voetbalbond”. In het Engels klinkt het transcript als “International Federation of Association Football”.

Feit 7. De eerste serieuze wedstrijd onder auspiciën van de FIFA was het WK van 1930 in Uruguay. Dit kampioenschap werd, net als de Olympische Spelen van 1928 en 1924, gewonnen door de Uruguayanen. Er waren echt geen teams ter wereld die aan hen gelijk waren.

Feit 8. Gemiddeld verdient FIFA meer dan $ 30.000.000 per jaar. Een goede bron van inkomsten is de overeenkomst met het computerspelbedrijf EA Sports om de populaire computerspellen uit de FIFA-serie te coproduceren.

Feit 9. Vijf jaar geleden brak er een schandaal uit rond de FIFA. De vice-president van de Afrikaanse voetbalbond, Somali Farah Addo, zei dat hij tijdens de verkiezingen voor het hoofd van de federatie, die in 1998 in Frankrijk werden gehouden, $ 100.000 werd aangeboden in ruil voor zijn steun aan de kandidatuur van Blatter. Volgens Addo weigerde hij, maar twee van zijn collega’s, ook Somaliërs, namen het geld aan. Ondanks het schandaal is Blatter nog steeds het hoofd van de FIFA.

Feit 10. In 2006 was er een groot incident met de FIFA. De beste voetballer van 2006 heette Fabio Cannavaro. Bij de ceremonie kreeg hij een diamanten bal. Een maand later gaf de FIFA echter toe dat het verkeerd was met het aantal stemmen, de resultaten werden herzien en als gevolg daarvan behaalde Cannovaro slechts de tweede plaats en verloor zijn onderscheiding aan Zinedine Zidane.

De spits speelde voor Polen niet slechter dan Lewandowski
Noorwegen krijgt voor het eerst de kans om iets te laten zien op het WK. Dus waarom boycotten haar clubs het WK?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *